"ايروبيك" چيست؟
ايروبيك يعني فعاليتي كه عضلات بزرگ را به كار ميگيرد حداقل 12 دقيقه با حالت ريتميك و موزون. در شرايطي كه سرعت و شدت تمرين قابل تحمل است و نياز بدن به استفاده از اكسيژن براي مدتي افزايش مييابد، اين فعاليت انجام ميگردد. «ايروبيك» جزو فعاليت هوازي ( شدت تمرين بالاست و مدت تمرين پايين است).
از نظر پزشكي، اين ورزش سيستم قلب، عروق، تنفس را تعليم ميدهد و با سرعت و بازدهي بالا اكسيژن را ميگيرد و به قسمتهاي مختلف بدن ميدهد، تنفس يكنواخت از دهان و بيني توأم انجام ميشود و باعث تبادل اكسيژن و دي اكسيد كربن، كنترل قند خون، كنترل فشار خون و كم كردن وزن اضافي بدن خواهد شد.
ايروبيك وسيلهاي مؤثر براي جلوگيري از افسردگي، بيحوصلگي، بيتابي است، چون هورمون اندروفين در بدن توليد ميشود و باعث ايجاد نشاط، تمركز ذهن و بالا رفتن خلاقيت فكري ميشود.
بررسي اثرات حركات ايروبيك و بدنسازي بر سلامتي افراد
حركات ايروبيك و بدنسازي پايه تمام ورزشهاست.رفعت شمس مداح مربي و داور آمادگي جسماني و ايروبيك و كار با دستگاه (بادي بيلدينگ) در مقالهاي به بررسي اثرات حركات ايروبيك (بدون وزنه) و بدنسازي بر روي سلامتي افراد پرداخته است كه به شرح ذيل ارائه ميشود:
«تمام مردم چه در ايران و چه در جهان معتقدند كه ورزش از هر نوع كه باشد براي شادابي و سلامتي مؤثر و مفيد است و كمتر كسي است كه ذاتا از ورزش متنفر باشد. اكثر مردم ورزش كردن را دوست دارند ولي به دلايل مختلف اعم از كمبود وقت، مشغله زياد، تنبلي و . . . از آن گريزانند. بايد همه مردم را آگاه كرد كه «ورزش» انجام حركات سنگين و تمرينات سخت نيست و حتما نياز به محل مناسب، وقت زياد و انرژي فراوان ندارد، بلكه ميتوان در خيابان، منزل و محل كار نيز شروع اوليه را انجام داد.
حركات ايروبيك (بدون وزنه) و حركات بدنسازي (با هالتر، دمبل، وزنه، سيمكش و . . .) كه پايه تمام ورزشهاست را ميتوان نه تنها در باشگاه ورزشي بلكه در منزل و محل كار هم، به مدت 15 تا 20 دقيقه انجام داد.
يك كشتيگير، يا يك فوتباليست و ورزشكاران ديگر رشتهها بايد اين دو نوع را، البته به صورت نيمه حرفهاي در خلال تمريناتشان انجام دهد. حتي خلبانان جت، بايستي روزانه يك ساعت حركات بدنسازي با وزنه انجام دهند و عضلات گردن، شانه، سينه و پايشان را تقويت كنند تا هنگام سرعتهاي بالا و پروازهاي مانوري، به دليل عدم رسيدن خون به مغز و سر كه دچار نابينايي موقت ميشوند، اين عضلات به كمك آنها بيايد و باعث پمپاژ بهتر خون گرديده و در نتيجه دچار مشكل نشوند.
بدنسازي (كار با دستگاه)
هالتر، وزنه، دمبل، چوب كش، سيمكش جزء فعاليتهاي قدرتي و غيرهوازي محسوب ميشوند كه جز لاينفك (جدا شدني) از تمرينات روزمره ايروبيك هستند. از نظر پزشكي بهترين راه براي جلوگيري از پوكي استخوان است زيرا عمل كلسيمسازي روي استخوانها انجام ميشود و در افزايش توان و استقامت عضلات مؤثر است، نقش مهمي در ايجاد اعتماد به نفس و رضايتمندي از جسم دارد و باعث كاهش خطر پوكي استخوان و بهبود هماهنگي بدن ميشود.
اگر يك خانواده چند نفره فرصت يا هزينه رفتن به باشگاه ورزشي را ندارند ميتوانند با وسايل كم به صورت دستهجمعي به مدت 20 دقيقه يا بيشتر در منزل تمرينات ايروبيك و بدنسازي را انجام دهند.
فاكتورهاي سن
هر سني براي شروع بدنسازي و ايروبيك مناسب است، به شرطي كه صحيح انجام شود. اين ورزش براي سنين مختلف از خردسالان تا بزرگسالان و حتي كودكان استثنايي مفيد است و به دليل حالت ريتميكي كه دارد در يادگيري حركات به افراد كمك ميكند. بهترين سن براي تمرينات بدنسازي از 15 سالگي به بعد است زيرا كودكان پيش از سن بلوغ، نبايد اقدام به انجام ليفتهاي پرقدرت و سنگين نمايند. در عوض ميتوان از وزنههاي سبك با تكرار 10 يا 15 بار تمرينات را همراه با مربيان يا والدين انجام داد كه بهترين ورزش براي آنها "ايروبيك" است.
ولي براي زنان بالاي 40 سال، بهترين ورزش تمرين با وزنه است، البته براي اين سنين كه تصميم به شروع تمرين با وزنه را دارند، بهتر است كه با مشورت پزشك معالج و انجام آزمايش تراكم استخوان و يك نوار قلبي، اين ورزش را آغاز كنند. از طرفي افراد مسن بايد مراقب بافتهاي نرم خود باشند و با بالا رفتن سن، وزنههاي سبكتر را مورد استفاده قرار دهند. افراد با سازگاري و تطابق تمرين ميتوانند تا اواخر 50 و اوايل 60 سالگي در حاليكه تنها كمي از قدرت خود را با افزايش سن، افزايش دهند، از وزنههاي سنگين براي تمرين استفاده كنند.
ايروبيك در زنان
خانمها تصور ميكنند اگر با دستگاه، تمرين بدنسازي كنند، بدن آنها عضلاني ميشود، در اين رابطه بايد گفت كه ميزان عضلاني شدن و جذابيت به اين رشته، بين خانمها و آقايان و افراد مختلف، تفاوت دارد. زيرا بدن خانمها به علت اختلاف هورموني با آقايان واكنش متفاوت به اين تمرينات نشان ميدهد. چون هورمون تستترون نقش تعيينكننده در تقويت و بهبود حجم عضلاني دارد و در زنان مقدار اين هورمون كم است، در نتيجه تمرينات با وزنه موجب عضلاني شدن آنها نميشود، بلكه خانمها ميتوانند با برنامه خاص و تمرين با وزنه، عضلات خود را سفتتر كنند. قبل از رسيدن به سن سالمندي و عوارض پيري بهترين ورزش براي بانوان، تمرين بدنسازي (كار با دستگاه) است. زيرا با توجه به محسناتي كه گفته شد، تمرينات قدرتي بهترين راه براي جلوگيري از پوكي استخوان و . . . ميباشد.
همچنین توصيه ميشود انجام تمرينات ورزشي با برنامهي تغذيهاي مناسب همراه باشد.»
0 نظرات:
ارسال یک نظر